Education Paper III UGC-NET Dec 2013

UGC NET December-2013 Paper III Education

1. When the findings of an experimental research are generalized to target population, the research is said to possess
(A) Internal validity
(B) Concurrent validity
(C) External validity
(D) Predictive validity
Answer: (C) External validity


2. Which of the following do lay the foundation for curriculum?
(A) Societal Priorities, Government and Resources
(B) Philosophy, Sociology and Psychology
(C) Study materials, Training facilities and Societal needs
(D) Psychological bases of Education
Answer: (B) Philosophy, Sociology and Psychology

3. Which of the following is an example of Summative Evaluation for Standard IX?
(A) Quarterly Examination
(B) Half-yearly Examination
(C) Annual examination
(D) Mid-Term Tests
Answer: (C) Annual examination

4. Multiple choice question is an example of which of the following method of studying the process of remembering and forgetting?
(A) Recall
(B) Re-learning
(C) Recognition
(D) Reconstruction
Answer: (C)  Recognition


5. The concept of advance organised was developed by
(A) Bruner
(B) Ausubel
(C) Erikson
(D) Kohlberg
Answer: (B) Ausubel


6. Strong’s Vocational Interest Blank Test consists of
(A) 100 items
(B) 200 items
(C) 300 items
(D) 400 items
Answer: (D) 400 items


7. Which of the following correct order comes under Maslow’s hierarchy of needs?
(A) Self actualization, safety, love, esteem
(B) Physiological need, self actualisation, esteem, safety
(C) Physiological need, safety, love, esteem
(D) Physiological need, esteem, self actualization, love
Answer: (C) Physiological need, safety, love, esteem


8. The Web.2 technologies which are helping in acquiring multiple knowledge are:
(A) U-Tube
(B) Face Book
(C) Wikkipedia
(D) All the above
Answer: (D) All the above


9. The word cybernetics was first used by
(A) Norbert Wiener
(B) Claude E. Shannan
(C) Warren Weaver Model
(D) Aristotle
Answer: (A) Norbert Wiener


10. Education does not include the following resources
(A) Human resources
(B) Material resources
(C) Water resources
(D) Financial resources
Answer: (C) Water resources


11. Phenomenology is a method basically used in
(A) Educational research
(B) Philosophical research
(C) Historical research
(D) Experimental research
Answer: (B) Philosophical research


12. The status-quo of a situation in research can be studied through:
(A) Experimental research
(B) Survey research
(C) Historical research
(D) Phenomenological research
Answer: (B) Survey research


13. Which of the following is incorrect as a measure of dispersion?
(A) Quartile Deviation
(B) Range
(C) Standard Deviation
(D) Sampling Error
Answer: (D) Sampling Error


14. Selection Test for admission to teacher training program was suggested by
(A) NCTE
(B) NAAC
(C) NPERC
(D) NCERT
Answer: (C) NPERC


15. NCTE was established by an act of Parliament in
(A) 1975
(B) 1995
(C) 1996
(D) 1986
Answer: (B) 1995


16. A reliability coefficient cannot be negative because:
(A) It is a square of a correlation coefficient.
(B) Negative reliability is meaningless.
(C) It is a self-correlation of the test.
(D) It does not measure different things.
Answer: (C) It is a self-correlation of the test.


17. Which of the following cannot be used as a synonym of reliability?
(A) Accuracy
(B) Precision
(C) Dependability
(D) Relevance
Answer: (C) Dependability


18. Mobility and orientation training is linked with
(A) Students with Hearing Impairment
(B) Students with Mental Retardation
(C) Students with Visual Impairment
(D) Students with Learning Disability
Answer: (D) Students with Learning Disability


19. Idiots are labelled as having an IQ range of
(A) 100-125
(B) 0-25
(C) 120-160
(D) 60-90
Answer: (B) 0-25


20. National Knowledge Commission is headed by
(A) D.S. Kothari
(B) Amartya Sen
(C) Sam Pitroda
(D) Azim Premji
Answer: (C) Sam Pitroda


21. The sources of knowledge (Pramanas) in Advaita Vedanta are
(A) two
(B) three
(C) four
(D) six
Answer: (D) six


22. The value commended by existentialism is
(A) liberation
(B) self-realisation
(C) harmony with nature
(D) authenticity
Answer: (D) authenticity


23. When a poor rural girl hailing from a socially disadvantaged family gets scholarship for higher studies and then lands in a high paid job in a city it is not an instance of education becoming
(A) a vehicle for social mobility
(B) a tool for gender justice
(C) a vehicle for geographical mobility
(D) an instrument for social stratification
Answer: (D) an instrument for social stratification


24. The policy of reservation of seats in higher education and in Government employment is an example for
(A) Sponsored mobility
(B) Contest mobility
(C) Cultural mobility
(D) Geographical mobility
Answer: (A) Sponsored mobility


25. What does the Counsellor do in “Observation for Recording” and “Observation for Rating”?
I. In Observation for Recording, the Counsellor acts like a versatile camera.
II. In Observation for Recording, the Counsellor records everything unmindful of the distraction caused to the client.
III. In Observation for Rating, the Counsellor does not observe the client while indulged in rating.
IV. In Observation for Rating, the Counsellor judges and rates the brain, while still observing the client.
Choose the correct answers from the code given below:
Codes:
(A) I and IV
(B) II and III
(C) I and III
(D) III and IV
Answer: (A) I and IV


26. A face to face, informal interaction is considered the best technique for collecting information about the client and his/her problem. How?
(A) It helps to get first hand information about the client and his/her problem.
(B) It is very easy to organise and conduct an interview with the client.
(C) The interview can be video graphed.
(D) It is flexible and makes the client feel comfortable.
Answer: (A) It helps to get first hand information about the client and his/her problem.


27. What is meant by the term “curriculum”
(A) The subject of study offered by an educational institution.
(B) Theory and Practical courses to be completed to qualify for a level of education.
(C) Organised whole of learning and other experiences provided by educational institutions, to realize set goals.
(D) The prescribed syllabi in the various subjects, plus practical courses and project/ dissertation.
Answer: (C) Organised whole of learning and other experiences provided by educational institutions, to realize set goals.


28. What are the uses of System Analysis, when applied to classroom instruction as a sub system of the curriculum?
I. It helps to design classroom instruction differently.
II. It helps to assess the effectiveness of the existing instructional design.
III. It helps the teacher to verify results and get feedback.
IV. It helps as a novel method of reviewing classroom instruction.
Choose the correct answers from the code given below:
Codes:
(A) III, IV and I
(B) I, II and III
(C) IV, I and II
(D) II, III and IV
Answer: (B) I, II and III


29. Tests that do not require the use of language of the subjects but responses are in the form of activities are called as
(A) Verbal tests
(B) Non-verbal tests
(C) Performance tests
(D) None of the above
Answer: (C) Performance tests


30. Match the following & select the correct answers from the codes given below:
     List – I                   List – II
  Psychological Test           Psychologist

a. Intelligence        i. Rorschach
    Test
b. Interest              ii. Torrance
    Test
c. Personality        iii. Binet
    Test
d. Creativity           iv. Strong
    Test
                               v. Likert
Codes:
        a  b  c  d
(A)   iii  ii  i   v
(B)   v  ii  iv  iii
(C)   iv  iii  ii  i
(D)   iii  iv  i  ii
Answer: (D) iii  iv  i  ii


31. Which of the following is not an example of inter-individual difference?
(A) The child is black in colour.
(B) The child is fat.
(C) The child likes potato.
(D) The nose of the child is sharp.
Answer: (C) The child likes potato.


32. Identity versus role confusion is a characteristic of
(A) Childhood stage
(B) Adolescence stage
(C) Infancy stage
(D) Early childhood stage
Answer: (B) Adolescence stage


33. The effectiveness of a multi-media approach in teaching can be answered through
(A) Experimentation
(B) Survey
(C) Case-studies
(D) Longitudinal studies
Answer: (A) Experimentation


34. In 1974-75 NCERT used Radio-vision lessons, Television Discussions and Activities to train inservice primary school teachers in Science. This is an example of
(A) Integrated Approach
(B) Group-oriented Approach
(C) Multi-Media Approach
(D) Team Teaching Approach
Answer: (C) Multi-Media Approach


35. What is the important objective of economic planning?
(A) Planned development
(B) Eradication of poverty
(C) Total employment
(D) More per capita income
Answer: (A) Planned development


36. The system analysis relates to
(A) Input aspect
(B) Product aspect
(C) Process aspect
(D) Resource aspect
Answer: (B) Product aspect


37. The control of extraneous variables in experimental research after the treatment is given can be done through a technique called
(A) Statistical Regression
(B) Post-Test
(C) One-way ANOVA
(D) Analysis of Co-variance
Answer: (D) Analysis of Co-variance


38. Which of the following is incorrect pairing?
(A) Product moment coefficient of
      correlation                                        r
(B) Chi Square                                      χ2
(C) Multiple correlation                          R
(D) Standard deviation                           ρ
Answer: (D) Standard deviation           ρ


39. A survey of population is equivalent to
(A) Census Survey
(B) Sample Survey
(C) Group Survey
(D) None of the above
Answer: (A) Census Survey


40. The book “Learning – The Treasure Within” is authored by
(A) J.S. Rajput
(B) N. Bennett
(C) J. Delors
(D) J. Halak
Answer: (C) J. Delors


41. Operation Black-Board Programme was introduced to improve
(A) Teacher Education
(B) Primary Education
(C) Secondary Education
(D) Higher Education
Answer: (B) Primary Education


42. An investigator conducted the factor-analysis of tests to be used in research. It means, he was interested in
(A) Content validity
(B) Criterion validity
(C) Construct validity
(D) Predictive validity
Answer: (C) Construct validity


43. Special Education Courses are controlled by
(A) Special Education Council of India
(B) Rehabilitation Council of India
(C) National Council of Teacher Education
(D) Medical Council of India
Answer: (B) Rehabilitation Council of India


44. Students with Hearing Impairment require
(A) Auditory Training
(B) Language Training
(C) Speech Training
(D) All the above
Answer: (D) All the above


45. The main purpose of Navodaya Vidyalayas is to give education to
(A) Rural talented students
(B) Urban students
(C) Girls students only
(D) Rural students
Answer: (A) Rural talented students


46. The idea of Four Pillars of Education was suggested by
(A) UNICEF
(B) UNESCO
(C) NCTE
(D) UGC
Answer: (B) UNESCO


47. Aims of education are closely related to
(A) Metaphysics
(B) Axiology
(C) Logic
(D) Epistemology
Answer: (B) Axiology


48. The ceiling fixed by the Supreme Court for reservation for the socially and economically disadvantaged sections is
(A) 19%
(B) 22%
(C) 49%
(D) 50%
Answer: (D) 50%


49. The first Committee to be constituted after independence by the Government of India on Women’s Education was
(A) Dr. Radhakrishnan Commission
(B) The Mudaliar Commission
(C) The Shri Sri Prakasa Committee
(D) Dr. Durgabai Deshmukh Committee
Answer: (D) Dr. Durgabai Deshmukh Committee


50. What type of Guidance Service is facilitated by the application of given battery of standardized objective type tests, on normal individuals?
(A) Remedial and Preventive
(B) Preventive and Developmental
(C) Developmental and Remedial
(D) General Guidance and Counselling
Answer: (B) Preventive and Developmental


51. What is the most essential requirement for providing Guidance Services in schools?
(A) Guidance and Counselling Rooms
(B) Standardized Tests for Appraisal of Students
(C) Time
(D) Professionally qualified and adequately trained personnel
Answer: (D) Professionally qualified and adequately trained personnel


52. Equating through matched pairs is the method used in
(A) Survey Research
(B) Experimental Research
(C) Sociological Research
(D) Trend Research
Answer: (B) Experimental Research


53. Which of the following is a case of Formative Evaluation of Curriculum?
(A) Conducting an evaluation of the curriculum concerned before the course is completed.
(B) Evaluating the curriculum concerned, getting it appraised by students and teachers.
(C) Evaluating the curriculum concerned, in the middle of the course, collecting the views of students, teachers and parents and providing feedback.
(D) Evaluating the curriculum concerned by teachers based on the performance of students.
Answer: (C) Evaluating the curriculum concerned, in the middle of the course, collecting the views of students, teachers and parents and providing feedback.


54. The teacher teaches a straight line by placing several points in a particular direction is an example of
(A) Law of proximity
(B) Law of closure
(C) Law of common direction
(D) Law of simplicity
Answer: (C) Law of common direction


55. A baby sucking her thumb is an example of
(A) Regression
(B) Aggression
(C) Displacement
(D) Withdrawal
Answer: (A) Regression


56. A child who reads dog as god falls in which category of learning disability?
(A) Dyslexia
(B) Dysgraphia
(C) Dyspraxia
(D) Dysplasia
Answer: (A) Dyslexia


57. The two most important characteristics of a standardised test are
(A) objectivity and reliability
(B) reliability and validity
(C) reliability and usability
(D) practicability and usability
Answer: (B) reliability and validity


58. The qualitative judgments about a teaching media can take place through
(A) Measurement
(B) Evaluation
(C) Interpretation
(D) Description
Answer: (B) Evaluation
 

59. Which is the universal objective of education?
(A) Liberation
(B) Total development
(C) Character
(D) Vocation
Answer: (B) Total development


60. The main focus of educational supervision is
(A) Administration
(B) Decision making
(C) Educational services
(D) Discipline ensuring
Answer: (C) Educational services


61. Which one of the following variables is controlled in experimental research?
(A) Independent variables
(B) Moderate variables
(C) Dependent variables
(D) Extraneous variables
Answer: (D) Extraneous variables


62. One of the tools that can be used for in-depth data collection is
(A) Test
(B) Interview
(C) Rating Scale
(D) Observation
Answer: (B) Interview


63. Deductive reasoning helps in
(A) Sample Selection
(B) Hypothesis Generation
(C) Problem Identification
(D) None of the above
Answer: (B) Hypothesis Generation


64. Which of the following Committee recommended for improvement of Teacher Education Programme?
(A) Reddy Committee
(B) Ramamurti Committee
(C) Yashpal Committtee
(D) Mehrotra Committee
Answer: (B) Ramamurti Committee


65. The meaning of Universalisation of Primary Education is to provide
(A) Education to all
(B) Education to all girls children
(C) Free and compulsory education to all children
(D) Free and compulsory education to the children of 6 – 14 years age
Answer: (D) Free and compulsory education to the children of 6 – 14 years age


66. The rational equivalence type of reliability is determined by the method of:
(A) Test-retest
(B) Parallel Forms
(C) Split-half
(D) K-R Methods
Answer: (B) Parallel Forms


67. Which of the following is not a correct matching?

(A) Class roll                – Nominal Scale
      numbers               
(B) Relative position     – Ordinal Scale
      in a group 
(C) Heights of cricket    – Interval Scale
      players
(D) Weights of              – Ratio Scale
      students
Answer: (C) Heights of cricket players  – Interval Scale
                    



68. Learning Disability is related to
(A) Poor environment is a contributing factor to learning disability.
(B) Learning disabilities are related to mental retardation.
(C) Learning disability is related to emotional disturbance.
(D) Learning-disabled children have perceptual problems.
Answer: (A) Poor environment is a contributing factor to learning disability.


69. Teacher education is considered as a technical education in
(A) U.S.A.
(B) U.K.
(C) U.S.S.R.
(D) India
Answer: (A) U.S.A.


70. In which year IGNOU was established?
(A) 1964
(B) 1985
(C) 1992
(D) 2002
Answer: (B) 1985


71. The pathway to liberation in Buddhism consists of
(A) two steps
(B) four steps
(C) six steps
(D) eight steps
Answer: (D) eight steps


72. A modern Indian educationist who was very much naturalist is
(A) Swami Vivekananda
(B) Rabindranath Tagore
(C) Sri Aurobindo
(D) J. Krishnamurti
Answer: (B) Rabindranath Tagore


73. Which of the following is not true? Liberalisation of the economy has led to
(A) steeper stratification
(B) more open social structure
(C) greater mobility
(D) greater equalisation of educational opportunity
Answer: (D) greater equalisation of educational opportunity


74. What is meant by Multiple Counselling?
(A) Counselling by Professionals and Paraprofessionals
(B) Counselling given to two or a few individuals, or a small homogeneous group
(C) Counselling by Professionals, Paraprofessionals and Media
(D) Counselling given to Complex and Multiple Problems on the part of the client.
Answer: (C) Counselling by Professionals, Paraprofessionals and Media


75. Match List – I with List – II with correct meaning:
        List – I                          List – II

a. Constructivism      i. Paradigm for
                                     technology based
                                     learning

b. Scaffolding            ii. Real world is not like
                                      studying in school

c. Situated learning   iii. That allows the
                                       students to grow
                                       in independence as
                                       a learner

d. Anchored               iv. A view that emphasises
    Instruction                  the active role of the
                                       learner in building
                                       understanding and making
                                       sense of information

                                   v. Learner learns the cognitive
                                       strategies and
                                       meta-cognitive skills
Codes:
         a  b    c   d
(A)    iv  ii   iii    v
(B)    ii   iii   i    iv
(C)    iv  iii   ii    i
(D)    I    ii   iii   v
Answer: (C) iv  iii   ii    i