WB-SET-December 2013 Paper-I

WB-SET  December-2013  Paper I 
1. Interaction in the classroom should generate
(A) Arguments
(B) Information
(C) Ideas
(D) Controversy
Answer: (C) Ideas

2. Which of the following is an indication of the quality of research journal?
(A) Impact factor
(B) H-index
(C) G-index
(D) J10-index
Answer: (A) Impact factor

3. A strategy that is integrated into communication for development is
(A) Religious lecture
(B) Propaganda
(C) Social marketing
(D) Rural publicity
Answer: (C) Social marketing

4. A group of experts in a specific area of knowledge assembled at a prefixed time and place and prepared a syllabus for a new innovative course. The process may be termed as
(A) Workshop
(B) Conference
(C) Seminar
(D) Symposium
Answer: (A) Workshop

5. Name of the mass medium which has the highest reach in India
(A) Newspaper
(B) Radio
(C) Television
(D) Internet
Answer: (B) Radio

6. Which of the following rights was considered the ‘Heart and Soul’ of the Indian Constitution by Dr. B. R. Ambedkar?
(A) Freedom of speech
(B) Right to equality
(C) Right to Freedom of Religion
(D) Right to Constitutional Remedies
Answer: (D) Right to Constitutional Remedies

7. Computer virus is a
(A) Hardware
(B) Bacteria
(C) Software
(D) None of the above
Answer: (C) Software

8. Match the two lists given below:
List–1                             List–2
(a) London                     I. St. Peter’s Square
(b) Vatican City              II. Times Square
(c) Moscow                    III. Trafalgar Square
(d) New York                  IV. Red Square

a         b         c          d
(A)  III         I         IV        II
(B)  IV        II         I          II
(C)  I          III        II          IV
(D)  II         III        IV         I
Answer: (A)  III   I    IV   II

9. Which of the following is the World’s biggest Book Fair in terms of the number of publishing companies represented? The Book Fair opened on October, 8, 2013—
(A) Frankfurt Book Fair
(B) Kolkata Book Fair
(C) New Delhi Book Fair
(D) London Book Fair
Answer: (A) Frankfurt Book Fair

10. Who was the first recipient of the ‘Bharat Ratna’ award posthumously?
(A) K. Kamaraj
(B) Lal Bahadur Shastri
(C) Rajib Gandhi
(D) B. R. Ambedkar
Answer: (B) Lal Bahadur Shastri

11. Which of the following individuals was instrumental in getting C. V. Raman and Sarvapalli Radha Krishnan to teach in the University of Calcutta?
(A) Lord Curzon
(B) Gurudas Banerjee
(C) Asutosh Mookherjee
(D) Lord Mountbatten
Answer: (C) Asutosh Mookherjee

12. Which of the following became the first Woman Chief Minister of an Indian State?
(A) S. Jayalalitha
(B) Nandini Satpathy
(C) Sucheta Kripalani
(D) Sheila Dixit
Answer: (C) Sucheta Kripalani

13. Which among the following was the first Woman Nobel Laureate?
(A) Marie Curie
(B) Dorothy Hodgkins
(C) Irene Joliot Curie
(D) Aung San Suukyi
Answer: (A) Marie Curie

14. The capitals of Assam and Manipur are
(A) Guwahati and Itanagar
(B) Dispur and Imphal
(C) Dispur and Aizwal
(D) Guwahati and Imphal
Answer: (B) Dispur and Imphal

15. The total number of Central Universities in India as on 31st December 2010 was
(A) 18
(B) 35
(C) 42
(D) 45
Answer: (C) 42

16. Delhi University is a
(A) State University
(B) Deemed University
(C) Central University
(D) Open University
Answer: (C) Central University

17. Which is the largest State of India in area?
(A) Madhya Pradesh
(B) Maharashtra
(C) Uttar Pradesh
(D) Rajasthan
Answer: (D) Rajasthan

18. The President of India is entitled to a monthly salary of
(A) Rs.1,25,000
(B) Rs.1,50,000
(C) Rs.1,75,000
(D) Rs.2,00,000
Answer: (B) Rs.1,50,000

19. The number of Anglo-Indians who can be nominated by the President to the Lok Sabha is
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5
Answer: (A) 2

20. The Supreme Commander of the Defence Forces of India is
(A) The Chief of the Army Staff
(B) The Defence Minister
(C) The Prime Minister
(D) The President of India
Answer: (D) The President of India

21. How many languages have been recognised by the Indian Constitution?
(A) 14
(B) 18
(C) 22
(D) 26
Answer: (C) 22

22. Higgs-Boson has been discovered in
(A) Large Hadron Collider of CERN
(B) Fermi Lab in USA
(C) Cavendish Lab in UK
(D) Max- Planck Institute in Germany
Answer: (A) Large Hadron Collider of CERN

23. Indian space vehicle Mangalyyan has been launched from a centre, which is named after
(A) Vikram Sarabhai
(B) Indira Gandhi
(C) Satish Dhawan
(D) Homi J. Bhabha
Answer: (C) Satish Dhawan

Read the following passage and answer the question No. 24-29.
Nationalism, of course, is a curious phenomenon which at a certain stage in a country’s history gives life, growth and unity but, at the same time, it has a tendency to limit one, because one thinks of one’s country as something different from the rest of the world. One’s perspective changes and one is continuously thinking of one’s own struggles and virtues to the exclusion of other thoughts. The result is that the same nationalism which is the symbol of growth for a people becomes a symbol of the cessation of that growth. Nationalism, when it becomes successful sometimes goes on spreading in an aggressive way and becomes a danger internationally. Whatever line of thought you follow, you arrive at the conclusion that some kind of balance must be found. Otherwise, something that was good can turn into evil. Culture, which is essentially good becomes not only static but aggressive and something that breeds conflict and hatred when looked at from a long point of view. How do you find a balance, I don’t know. Apart from the political and economic problems of the age, perhaps, that is the greatest problem today because behind it there is tremendous search for something which it cannot find. We turn to economic theories because they have an undoubted importance. It is folly to talk of culture or even god, when human beings starve and die. Before one can talk about anything else one must provide the normal essentials of life of human beings. That is where economics comes in. Human beings today are not in a mood to tolerate this suffering, starvation and inequality when they see that the burden is not equally shared. Others profit while they only bear the burden.

24. The greatest problem in the middle of the passage refers to the question
(A) How to mitigate hardship to human being
(B) How to contain the dangers of aggressive nationalism
(C) How to share the economic burden equally
(D) How to curb international harted
Answer: (B) How to contain the dangers of aggressive nationalism

25. Negative national feelings can make a nation
(A) Selfish
(B) Self-centred
(C) Indifferent
(D) Dangerous
Answer: (D) Dangerous

26. Which of the following would be a suitable title for this passage?
(A) Nationalism breeds unity
(B) Nationalism—a road to world unity
(C) Nationalism is not enough
(D) Nationalism and national problems
Answer: (C) Nationalism is not enough

27. The last sentence of the passage starts with the word “Others” which refers to
(A) Other people
(B) Other nations
(C) Other communities
(D) Other neighbours
Answer: (A) Other people

28. Aggressive nationalism
(A) breeds threat to international relations
(B) leads to stunted growth
(C) endangers national unity
(D) isolates a country
Answer: (A) breeds threat to international relations

29. Which of the following is nearly the opposite of the meaning of the word ‘cessation’ used in the passage?
(A) Block
(B) Continuance
(C) Balance
(D) Retardation
Answer: (B) Continuance

30. The following statements are made for (1) Solar Photovoltaic, (2) Wind Turbine, (3) Coal, and (4) Oil
Statement
A: All produce energy
B: 1 and 2 make less pollution; 3 and 4 add to pollution
C: 1 and 2 produce cheaper energy than 3 and 4 do
D: 1 and 2 are less developed; 3 and 4 are widely used
Choose the correct statement:
(A) A, B and D are correct
(B) Only A and D are correct
(C) All statements are incorrect
(D) Only A is correct
Answer: (A) A, B and D are correct

31. The following four may be accessed via internet
1. Facebook,
2. Twitter,
3. Linkedin,
4. Google Scholar
One amongst these four does not fit into the group of the rest three. Choose the correct reason for this from the following:
(A) 1, 2 and 3 are social network sites; 4 is related to search of specialised information
(B) 1 and 2 are social network sites; 3 and 4 are not
(C) Only 1 is meant for social networking; the other three are for information retrieval
(D) 1 and 4 are for social networking; 2 and 3 are for communication between two persons
Answer: (A) 1, 2 and 3 are social network sites; 4 is related to search of specialised information

32. Galileo was an Italian Astronomer who
(A) Developed the Telescope
(B) Discovered four satellites of Jupiter
(C) Discovered that the movement of Pendulum produces a regular time measurement
(D) Discovered all of the above
Answer: (D) Discovered all of the above

33. Famous sculptures built sometime during 950 A.D.–1050 A.D. depicting the art of love are seen in
(A) Khajuraho Temples
(B) Taj Mahal
(C) Mahabalipuram Temples
(D) All of the above
Answer: (A) Khajuraho Temples

34. The first Film and TV Institute of India was established at
(A) Bangalore (Karnataka)
(B) Kolkata (West Bengal)
(C) Pune (Maharashtra)
(D) Rajkot (Gujarat)
Answer: (C) Pune (Maharashtra)

35. Ecology deals with
(A) Birds Sanctuary
(B) Tiger Project in Sunderban
(C) Relation between organisms and their environment
(D) Tissue Culture
Answer: (C) Relation between organisms and their environment

36. The National Anthem of Independent India ‘Jana Gana Mana’ was first sung in the year
(A) 1911
(B) 1913
(C) 1935
(D) 1942
Answer: (A) 1911

37. Did any of the following Indians win the Nobel Prize in Physics?
(A) Sir J. C. Bose
(B) Dr. Hargobinda Khorana
(C) Dr. Vikram Sarabhai
(D) None of the above
Answer: (D) None of the above

38. Who is the author of ‘India Wins Freedom’?
(A) Jawaharlal Nehru
(B) Maulana Abul Kalam Azad
(C) Khan Abdul Gaffar Khan
(D) Mahatma Gandhi
Answer: (B) Maulana Abul Kalam Azad

39. Generally Curriculum Planning is considered as Subsystem of
(A) Educational Management
(B) Education infrastructural facilities
(C) Educational Communication
(D) Educational Innovation
Answer: (D) Educational Innovation

40. The UGC had made a provision to reserve 10 % of the total Budget during 10th Five Year Plan for
(A) Border Universities and their constituent Colleges
(B) Central Universities
(C) North Eastern Universities and their constituent Colleges
(D) Southern Universities and their constituent Colleges
Answer: (C) North Eastern Universities and their constituent Colleges

41. The National Library in Kolkata was originally called
(A) Belvedere Library
(B) Imperial Library
(C) Calcutta Public Library
(D) Hastings House Library
Answer: (B) Imperial Library

42. The Regulatory Body of India’s Capital market is
(A) RBI
(B) IRDA
(C) SEBI
(D) ICRA
Answer: (C) SEBI

43. GDP of a country tries to measure
(A) Annual output
(B) Domestic price level
(C) Annual growth rate
(D) Domestic investment
Answer: (A) Annual output

44. The Historical method is related with
(A) The history oriented research only
(B) The researches of History and Archaeology
(C) The historical researches conducted in all the disciplines
(D) None of the above
Answer: (C) The historical researches conducted in all the disciplines

45. Half of 1 per cent written as a decimal is
(A) 0·005
(B) 0·05
(C) 0·02
(D) 0·2
Answer: (A) 0·005

46. If x and y be two odd numbers, then which of the following is even?
(A) x + y
(B) x + y + 1
(C) xy
(D) xy + 2
Answer: (A) x + y

47. The ratio of the areas of two squares, one having its diagonal double than the other is
(A) 2:1
(B) 2:3
(C) 3:1
(D) 4:1
Answer: (D) 4:1

48. The number that does not match in the series: 3, 8, 15, 24, 34, 48, 63—
(A) 15
(B) 24
(C) 34
(D) 48
Answer: (C) 34

49. Two fair coins are tossed. The probability of getting at least one head is
(A) 1/2
(B) 1/3
(C) 2/3
(D) 3/4
Answer: (D) 3/4

50. The carrying capacity of a population is determined by its
(A) Birth rate
(B) Death rate
(C) Limiting resource
(D) Population growth rate
Answer: (C) Limiting resource

51. Which number will replace the question mark: 23, 29, 31, 37, 41, 43,?
(A) 45
(B) 53
(C) 43
(D) 51
Answer: (B) 53

52. From 9 to 79, how many numbers are such which are divisible by 4 as well by 6?
(A) 5
(B) 6
(C) 7
(D) 4
Answer: (B) 6

53. Which will replace the question mark: Violet-Yellow, Blue-Red, Indigo– ?
(A) White
(B) Yellow
(C) Black
(D) Orange
Answer: (D) Orange

54. Statements: Some leaves are green. Some mangoes are leaves.
Conclusions:
       (1) Some mangoes are green.
(2) Some leaves are yellow.

(A) Only Conclusion (1) follows
(B) Only Conclusion (2) follows
(C) Either (1) or (2) follows
(D) Neither (1) nor (2) follows
Answer: (D) Neither (1) nor (2) follows

55. A, B and C are intelligent; A, D and E are laborious; and D, C and E are honest; and A, B and E are ambitious. Which of the following are not honest?
(A) A and B
(B) A and C
(C) A and E
(D) A, B and C
Answer: (A) A and B

56. What will go into the empty space?



(A) 9
(B) 11
(C) 2
(D) 15
Answer: (A) 9

57. What is the name of the device that connects two computers by means of a telephone line?
(A) Modem
(B) Tape
(C) Bus
(D) Cable
Answer: (A) Modem

58. A computer performs its all mathematical and logical calculations through
(A) CPU
(B) LAN
(C) Memory Unit
(D) Visual Display Unit
Answer: (A) CPU

59. As 513 is related to 8 and 344 is related to 7, in the same way 126 is related to
(A) 6
(B) 5
(C) 4
(D) 3
Answer: (B) 5

60. Which will replace the question mark: Video: Cassette::Computer:?
(A) Reels
(B) Floppy
(C) Recording
(D) J Files
Answer: (B) Floppy