M-SET-February 2013 Paper-I

M-SET-February, 2013 Paper-I

1. Major role of a teacher is to:
(A) Provide the students up-to-date knowledge
(B) Provide the students accurate knowledge
(C) Assist the students to acquire and reorganise knowledge
(D) Assist the students to remember given knowledge for a long time.
Answer: (C) Assist the students to acquire and reorganise knowledge


2. The learner characteristics that impacts learning the most are:
(A) Social and economic background
(B) Intelligence and study habits
(C) Aptitude and motivation
(D) Age and health
Answer: (C) Aptitude and motivation


3. The main drawback of lecture is that:
(A) The students get bored and become inattentive consequently
(B) The students get readymade answers and become lazy
(C) The students become passive receivers and do not think
(D) The students get engaged in taking notes and become tired
Answer: (C) The students become passive receivers and do not think


4. If ‘Learning to know’ is aim of education, then students should be :
(A) provided with latest global knowledge
(B) taught with the help of latest technology
(C) given more indepth assignments
(D) encouraged for self-learning
Answer: (D) encouraged for self-learning


5. Which effort will promote use of library by students ?
(A) Development of skills and interest in reading
(B) Attractive display of new books and journals
(C) Reading assignments given by teacher
(D) Appointment of student representatives on library committee
Answer: (A) Development of skills and interest in reading


6. Present evaluation system has limitations regarding :
(A) Predicting success in academic courses
(B) Predicting success in life and vocation
(C) Measuring development of skills
(D) Judging academic achievement
Answer: (B) Predicting success in life and vocation


7. Knowledge unlike belief refers to :
(A) Values
(B) Perceptions
(C) Facts
(D) Myths
Answer: (C) Facts


8. One of the main aims of science is :
(A) Persuasion
(B) Prediction
(C) Postdiction
(D) Assertion
Answer: (B) Prediction


9. The stage at which the researcher makes his/her observations and records them, is called as :
(A) Data Measurement
(B) Data Analysis
(C) Data Processing
(D) Data Collection
Answer: (D) Data Collection


10. A set of interrelated concepts, definitions, and propositions that present a systematic view of phenomena by specifying relations among variables is called :
(A) Procedure
(B) Theory
(C) Method
(D) Causation
Answer: (B) Theory


11. An exhaustive and critical reading of the available literature on the research topic prior to its investigation is called as :
(A) Researching of literature
(B) Review of literature
(C) Assessment of literature
(D) Classification of literature
Answer: (B) Review of literature


12. A ‘focus group discussion’ includes about ............. participants.
(A) 6–8
(B) 22–26
(C) 2–4
(D) 10–15
Answer: (A) 6–8


Answer question Nos. 13 to 18 based either on the English or the Marathi passage :
As matters stand today, many teachers are unable to do the best of which they are capable. For this there are a number of reasons, some more or less accidental, others very deep-seated. To begin with the former, most teachers are overworked and are compelled to prepare their pupils for examinations rather than to give them a liberalizing mental training. The people who are not accustomed to teaching—and this includes practically all educational authorities—have no idea of the expense of spirit that it involves.
Clergymen are not expected to preach sermons for several hours every day, but the analogous effort is demanded of teachers. The result is that many of them become harassed and nervous, out of touch with recent work in the subjects that they teach, and unable to inspire their students with a sense of the intellectual delights to be obtained from new understanding and new knowledge.
This, however, is by no means the bravest matter. In most countries certain opinions are recognized as correct, and others as dangerous.
Teachers whose opinions are not correct are expected to keep silent about them. If they mention their opinions it is propaganda, while the mentioning of correct opinions is that the inquiring young too often have to go outside the classroom to discover what is being taught by the most vigorous minds of their own time. There is a subject called civics, in which, perhaps more than in any other, the teaching is expected to be misleading. The young are taught a sort of copybook account of how public affairs are supposed to be conducted, and are carefully shielded from all knowledge as to how in fact they are conducted. When they grow up and discover the truth, the result is too often a complete cynicism in which all public ideals are lost; whereas if they had been taught the truth carefully and with proper comment at an earlier age they might have become men able to combat evils in which, as it is, they acquiesce with a shrug.

13. The author regrets the fact that :
(A) clergymen are not expected to preach everyday
(B) many teachers are not able to realise their full potential
(C) some teachers are better than the others
(D) teachers are expected to train students’ minds
Answer: (B) many teachers are not able to realise their full potential


14. Which of the following statements is true ?
(A) Educational authorities are effective teachers
(B) In all countries certain opinions are recognised as correct
(C) Civics is unnecessarily taught in some contexts
(D) Most teachers are forced to prepare their students for examinations
Answer: (D) Most teachers are forced to prepare their students for examinations


15. Teachers are expected to :
(A) discover the truth
(B) be cynical about public ideals
(C) lecture for many hours everyday
(D) inspire their students to work hard
Answer: (C) lecture for many hours everyday

16. Teachers are out of touch with :
(A) the recent developments in their own subjects
(B) the latest encyclopaedias
(C) the reality of the world
(D) propaganda
Answer: (A) the recent developments in their own subjects


17. The teaching of Civics is problematic because students realise that :
(A) they cannot combat the evils of society
(B) they cannot formulate correct opinions about society
(C) what they were taught is different from reality
(D) they cannot take delight in new knowledge
Answer: (C) what they were taught is different from reality


18. Choose the most appropriate title for the passage from the following :
(A) Difficulties faced by teachers
(B) The teaching of civics
(C) Students’ duties
(D) Teaching as a noble profession
Answer: (A) Difficulties faced by teachers


19. In which of the following types of communication the sender and receiver very rarely share the same time and space continuum and interact in a considerable way ?
(A) Interpersonal Communication
(B) Group Communication
(C) Mass Communication
(D) Verbal Communication
Answer: (C) Mass Communication


20. We generally and unknowingly tend to believe non-verbal clues more than verbal clues of a person because :
(A) verbal clues are generally difficult to understand
(B) non-verbal clues are more involuntary than verbal
(C) verbal clues are highly culture sensitive
(D) non-verbal clues are highly controllable
Answer: (B) non-verbal clues are more involuntary than verbal


21. Which of the following are examples of non-verbal communication ?
(i) Grunt
(ii) Emoticon
(iii) Letter
(iv) Sigh
(A) only (i) and (ii) are correct
(B) only (ii) and (iv) are correct
(C) only (ii), (iii) and (iv) are correct
(D) only (i), (ii) and (iv) are correct
Answer: (D) only (i), (ii) and (iv) are correct


22. On the criteria of interactivity and dynamism of communication which of the following is the best situation for teaching ?
(A) Face-to-face classroom teaching
(B) Video lecture with talk back
(C) A simulated virtual classroom
(D) Distance education
Answer: (A) Face-to-face classroom teaching


23. Which year marked the arrival of private satellite television channels in India ?
(A) 1982
(B) 1985
(C) 1991
(D) 1995
Answer: (C) 1991


24. In the context of Indian media identify the correct alternative: Newspaper : IRS :: TV : ?
(A) TRP
(B) TPR
(C) TVN
(D) TAE
Answer: (A) TRP


25. Replace the question mark (?) by an appropriate alternative in the following series : 32 33 37 46 62 ?
(A) 85
(B) 87
(C) 94
(D) 99
Answer: (B) 87


26. Replace the question mark (?) by an appropriate alternative in the following letter series :
AZ DW GT JQ ?
(A) LD
(B) MN
(C) MO
(D) NM
Answer: (B) MN


27. In a certain code language, PUNE is written as SXQH. How would you write DELHI in this language ?
(A) FGNJL
(B) FGNJK
(C) GHOKM
(D) GHOKL
Answer: (D) GHOKL


28. Find the odd man out :
(A) 6
(B) 18
(C) 24
(D) 36
Answer: (C) 24


29. Find the wrong term in the following series :
68 66 62 59 56 53
(A) 59
(B) 62
(C) 66
(D) 68
Answer: (C) 66


30. P is the brother of Q; Q is the son of R; S is R’s father. What is P of S ?
(A) Son
(B) Brother
(C) Grandson
(D) Grandfather
Answer: (C) Grandson


31. In this question, a statement is followed by two assumptions, I and II. Decide which of the assumption/s is/are implicit in the given statement. Indicate your answer by choosing one of the alternatives :
Alternatives :
Mark :
(A) if assumption I only is implicit.
(B) if assumption II only is implicit.
(C) if both I and II are implicit.
(D) if neither I nor II is implicit.
Statement :
Children are influenced more by their teachers.
Assumptions :
I : A large amount of time is spent at school by the children.
II : Children consider their teachers as role models.
Answer: (B) if assumption II only is implicit.


32. In this question, two statements numbered 1 and 2 are followed by two conclusions P and Q. You have to take the two statements to be true and then decide which of the two conclusion/s necessarily follow/s from the two given statements. Indicate your answer by using the appropriate alternative:
Alternatives :
Mark :
(A) if only conclusion P follows.
(B) if only conclusion Q follows.
(C) if both conclusions P and Q follow.
(D) if neither conclusion P nor Q follows.
Statements :
(1) All guilty men are prisoners.
(2) No prisoners are educated.
Conclusions :
(P) Some educated persons are prisoners.
(Q) Some educated persons are guilty.
Answer: (D) if neither conclusion P nor Q follows.


33. Replace the question mark (?) by an appropriate alternative :
Yard : ? :: Quart : Litre
(A) Metre
(B) Pint
(C) Pound
(D) Foot
Answer: (A) Metre


34. Find the odd man out :
(A) Zinc
(B) Iron
(C) Iodine
(D) Mercury
Answer: (C) Iodine


35. In a junior college with 500 students, 250 students study Mathematics and 200 students study Biology. One hundred students study neither Mathematics nor Biology. How many students study both Mathematics and Biology ?
(A) 50
(B) 100
(C) 150
(D) 250
Answer: (A) 50


36. Select the same relationship from the given four alternatives as given in the original pair. Square : Cube
(A) Triangle : Prism
(B) Circle : Sphere
(C) Sphere : Earth
(D) Line : Cylinder
Answer: (B) Circle : Sphere


Yearly income of three men and two women is given in the following table. Read the table and answer questions 37 to 39 :
                                                Income (in thousand rupees)
Person                         1990                1991                1992              1993
Mohan                         120                  160                  200                  240
Hariprasad                  100                  140                  160                  200
Laxman                        90                   120                  150                  200
Smt. Meenakshi          200                  250                  300                  370
Km. Radha                  120                  120                  150                  170

37. Who has the average income of Rs. 1,40,000 for all the four years ?
(A) Mohan alone
(B) Mohan and Hariprasad both
(C) Laxman and Km. Radha both
(D) Km. Radha alone
Answer: (C) Laxman and Km. Radha both


38. How high is the total average income for four years of men compared to that of women (in thousand rupees) ?
(A) 213.334
(B) 350.044
(C) 432.054
(D) 544.082
Answer: (A) 213.334


39. What is, in round figures, the ratio between the total income of men and that of women for all years ?
(A) 14 : 15
(B) 15 : 16
(C) 23 : 21
 (D) 16 : 14
Answer: (D) 16 : 14


The following table shows the percent change in monthly value of inventory at six businesses from April to June (for Q. Nos. 40 to 42) :
                                            Percent Change
Business        From April to May      From May to June
   P                      +6                                +8
   Q                     +5                                –5
   R                     +2                                +12
   S                      +8                                –5
   T                     +14                                 0
   U                     +2                                –10

40. If the value of inventory at Business Q was Rs. 30 lakh for April, what was its value for June ?
(A) Rs. 22.500 lakh
(B) Rs. 29.925 lakh
(C) Rs. 30.000 lakh
(D) Rs. 33.000 lakh
Answer: (B) Rs. 29.925 lakh


41. Which of the six businesses had the greatest percent change in value of inventory from April to June ?
(A) P
(B) R
(C) T
(D) P, R and T
Answer: (A) P


42. The value of inventory for May as percentage of the value of inventory for June is maximum for Business :
(A) Q
(B) S
(C) T
(D) U
Answer: (D) U


43. .doc is a :
(A) Word file
(B) Picture file
(C) Deleted file
(D) Driver file
Answer: (A) Word file


44. In computer terminology which one of the following is the largest in terms of data capacity ?
(A) KB
(B) TB
(C) MB
(D) GB
Answer: (B) TB


45. Skype is usually used for :
(A) social networking
(B) interpersonal communication
(C) virtual classroom
(D) actual classroom
Answer: (B) interpersonal communication


46. Statistical tables can be generally generated on :
(A) Microsoft Word
(B) Excel
(C) PowerPoint
(D) Paint Brush
Answer: (B) Excel


47. Identify the incorrect form of addressing any dignitory :
(A) Cabinet Minister—Honourable
(B) Mayor—Honorable
(C) Governor—Your Excellency
(D) Judge—Your Excellency
Answer: (D) Judge—Your Excellency


48. A speech generally includes the following parts :
(i) Introduction
(ii) Statement of the central idea
(iii) The main body
(iv) Conclusion
(A) Only (i) and (iii) are correct
(B) Only (i), (iii) and (iv) are correct
(C) Only (ii) is correct
(D) All the four are correct
Answer: (D) All the four are correct


49. Reduction in earth’s ozone layer leads to :
(A) Increase in smog concentration
(B) Increase in sea levels
(C) Increase in UV radiation on the earth’s surface
(D) Reduction in oxygen level on the earth’s surface
Answer: (C) Increase in UV radiation on the earth’s surface


50. The following are alternate sources of energy :
(i) Solar
(ii) Nuclear
(iii) Wind
(iv) Sea waves
(A) Only (i) and (iii) are correct
(B) Only (i), (ii) and (iv) are correct
(C) Only (i), (iii) and (iv) are correct
(D) Only (ii), (iii) and (iv) are correct
Answer: (C) Only (i), (iii) and (iv) are correct


51. CEE is an organization associated with :
(A) Civil engineering
(B) Environmental education
(C) Coastal environment
(D) Commerce and economics
Answer: (B) Environmental education


52. Richter scale is used to measure :
(A) Wind velocity
(B) Siesmic vibrations
(C) Intensity of light
(D) Volume of water
Answer: (B) Siesmic vibrations


53. High tide and low tide is influenced by :
(A) Rotation of the earth
(B) Revolution of the earth
(C) Phases of the moon
(D) Supernatural forces
Answer: (C) Phases of the moon


54. The key controversy regarding the Narmada Dam Project focused on :
(A) Electricity production
(B) Water distribution
(C) Rehabilitation
(D) Poverty
Answer: (C) Rehabilitation


55. Which of the following is untrue about Deemed University ?
(A) It has full autonomy in setting course work
(B) It prepares own guidelines for admissions and fees
(C) It can affiliate other institutions
(D) It can award degrees under its own name
Answer: (C) It can affiliate other institutions


56. Which of the following is not a Professional Course ?
(A) Pharmacy
(B) Law
(C) Engineering
(D) Fine Arts
Answer: (D) Fine Arts


57. The right of minorities to establish educational institutions in India is provided by :
(A) Fundamental Rights
(B) Fundamental Duties
(C) Directive Principles
(D) Human Rights
Answer: (A) Fundamental Rights


58. The process of making new syllabus of any course begins in :
(A) Faculty
(B) Board of Studies
(C) Academic Council
(D) Research and Recognition Committee
Answer: (B) Board of Studies


59. The apex institution/institutions for engineering education and research in India is/are :
(A) Indian Institutes of Technology
(B) Indian Institutes of Information Technology
(C) Indian Institute of Advanced Study
(D) Association of Indian Universities
Answer: (A) Indian Institutes of Technology


60. The University Grants Commission of India has the following responsibilities :
(i) Promote and co-ordinate higher education.
(ii) Maintain standard of teaching, examination and research in universities.
(iii) Provide funds for higher education.
(iv) Advise Central and State Government on measures to be taken for improving higher education.
(A) Only (i) and (ii) are correct
(B) Only (i), (ii) and (iv) are correct
(C) Only (i), (ii) and (iii) are correct
(D) All four are correct
Answer: (D) All four are correct

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.