G-SET 2013 Paper-I

G-SET 2013 Paper-I

1. Learning takes place when:
(A) There is a match between ‘what’ and ‘how’ students learn
(B) The teacher presents the content accurately
(C) The learning experience is organized within a stipulated time
(D) Teacher’s focus is on completion of syllabus
Answer: (A) There is a match between ‘what’ and ‘how’ students learn

2. Which of the following does not justify teaching as a profession?
(A) Specialized knowledge
(B) Specialized skills
(C) Marked Training Institution
(D) Market oriented effort
Answer: (D) Market oriented effort

3. Which is not a significant challenge faced by a beginner teacher?
(A) Content Mastery
(B) Use of ICT in teaching
(C) Following policy of the institution
(D) Classroom management
Answer: (C) Following policy of the institution

4. It has been usually opined that ‘learning in the educational institutions these days is wasted’ because:
(A) Subjects are boring
(B) Teachers communicate their subject thoroughly
(C) Subjects are not communicated in life relevant ways
(D) Most teachers are well acquainted with their subject
Answer: (C) Subjects are not communicated in life relevant ways

5. A teacher uses local language to raise the effectiveness in class. This refers to:
(A) Effective encoding
(B) Effective decoding
(C) Effective encoding and decoding
(D) Effective media interlink
Answer: (C) Effective encoding and decoding

6. Which of the following ensures greater participation of students in classroom?
(A) Lecture by the teacher
(B) Discussion organized by the teacher
(C) Field trip organized by the teacher
(D) Class notes given by the teacher
Answer: (B) Discussion organized by the teacher

7. A characteristic to be ascertained initially in a good research is:
(A) Well formulated hypothesis
(B) A good research supervisor
(C) Adequate library work
(D) A well formulated problem
Answer: (D) A well formulated problem

8. You want to study the opinion of students of Gujarat regarding introduction of ‘choice based credit system’ in higher education. The most appropriate sampling technique for the purpose is:
(A) Multistage Random Sampling
(B) Cluster Sampling
(C) Quota Sampling
(D) Snowball Sampling
Answer: (A) Multistage Random Sampling

9. The research that generated new ideas, principles and theories providing foundation for progress and development in different fields is called:
(A) Empirical Research
(B) Historical Research
(C) Fundamental Research
(D) Experimental Research
Answer: (C) Fundamental Research

10. Which of the following is not the basis of scientific method?
(A) Empirical evidence
(B) Opinions and responses of people
(C) Laboratory experimentations
(D) Objective considerations
Answer: (B) Opinions and responses of people

11. Researcher carries out Review of Related Literature. This helps here in many ways. But one of the following is not covered by the review of related literature:
(A) Finding gaps in research
(B) Getting research questions
(C) Framing hypothesis
(D) Implications of research
Answer: (D) Implications of research

12. ……. Is unsuitable for graphical representation of continuous data.
(A) Histogram
(B) Polygon
(C) Bar Chart
(D) Ogive
Answer: (C) Bar Chart

13. Which of the following arrangements from the smallest to the largest unit of storage holds good in information technology?
(A) Kilobyte, Gigabyte, Megabyte, Terabyte
(B) Kilobyte, Terabyte, Megabyte, Gigabyte
(C) Kilobyte, Terabyte, Gigabyte, Megabyte
(D) Kilobyte, Megabyte, Gigabyte, Terabyte
Answer: (D) Kilobyte, Megabyte, Gigabyte, Terabyte

14. Which one of the following is not a network device?
(A) Router
(B) Switch
(C) CPU
(D) Hub
Answer: (C) CPU

15. Universities in India can launch their own FM radio stations. The objective is to:
(A) Entertain students
(B) Expose students to further information
(C) Provide students chances to compare
(D) Provide students chances to sing
Answer: (B) Expose students to further information

16. Find the odd one out:
(A) Windows
(B) Linux
(C) Mac
(D) Google
Answer: (D) Google

17. Genuine communication cannot be planned because:
(A) Many channels need to be utilized
(B) It is difficult to stick to the pre-decided topic
(C) Language is a very poor medium of expression
(D) The cycle of messages depends on spontaneous, verbal and non-verbal feedback chain
Answer: (D) The cycle of messages depends on spontaneous, verbal and non-verbal feedback chain

18. The full form of ‘http’ is:
(A) Hypertext technology program
(B) Hypertext transfer program
(C) Hypertext topology protocol
(D) Hypertext transfer protocol
Answer: (D) Hypertext transfer protocol

19. Communication is a process of transferring information from one source to other individual, in which:
(A) Sender should understand the information under transfer
(B) Receiver should understand the information under transfer
(C) Sender sends the information to receiver
(D) Both should understand the information under transfer
Answer: (D) Both should understand the information under transfer

20. Video Conferencing can be classified as one of the following types of communication:
(A) Visual one way
(B) Audio-Visual one way
(C) Audio-Visual two way
(D) Visual two way
Answer: (C) Audio-Visual two way

21. Voice over Internet Protocol (VoIP) is the use of internet protocol networks to carry voice phone calls. Which of the following would not normally be regarded as an advantage of VoIP
(A) Low cost telephony
(B) Increased portability
(C) Increased geographical anonymity
(D) Greater functionality
Answer: (C) Increased geographical anonymity

22. The process of understanding information within oneself is called:
(A) Interpersonal communication
(B) Inter-group communication
(C) Intrapersonal communication
(D) Interactive communication
Answer: (C) Intrapersonal communication

23. ‘Bluetooth’ technology allows:
(A) Landline phone to mobile phone communication
(B) Signal transmission on mobile phone only
(C) Wireless communication between equipments
(D) Landline transmission only
Answer: (C) Wireless communication between equipments

24. Communication will be effective if:
(A) It is delivered slowly and clearly
(B) It is delivered in a calm situation
(C) It reaches the receiver completely
(D) It reaches the receiver as intended by the sender
Answer: (D) It reaches the receiver as intended by the sender

25. Insert the missing number in the following sequence:
5, 11, 23, …., 95, 191
(A) 57
(B) 47
(C) 44
(D) 49
Answer: (B) 47

26. Letters in the set ARUTF: DSXUI have certain relationship. Under the same relationship, mark the correct choice for the letters of the set PQRSF: ………..
(A) SRUTI
(B) SRUVI
(C) RSUTI
(D) RSUVG
Answer: (A) SRUTI

27. In a certain code RSDFRBMUG means SREESANTH, then how FIXING can be written in the same code?
(A) EJWHPF
(B) GHYHOF
(C) EJWJMH
(D) GHWJMH
Answer: (C) EJWJMH

28. At what time between f4 and 5 o’clock the minute and hour hands of a clock point in opposite directions?
(A) 45 minutes past 4
(B) 40 minutes past 4
(C) 50 4/11 minutes past 4
(D) 54 6/11 minutes past 4
Answer: (D) 54 6/11 minutes past 4

29. If PEN=25 and HEN=17, then MEN=?
(A) 20
(B) 22
(C) 32
(D) 30
Answer: (B) 22

30. In a row of girls, Bindu is twelfth from either end of the row. How many girls are there in the row?
(A) 13
(B) 24
(C) 23
(D) 25
Answer: (C) 23

Read the following text and answer the questions from 31 to 36:
            Investigators have noticed some similarities between the fantastic events in fairy tales and those in adult dreams- the fulfillment of wishes, winning over all competitors and the destruction of enemies. There are, of course, very significant differences also. For example, in dreams more often than not the wish fulfillment is disguised, while in fairy tales much of it is openly expressed. To a considerable degree, dreams are the result of inner pressures which have found no relief, and of problems which beset a person to which he knows no solution and to which the dream finds none. The fairy tale does the opposite; it projects the relief of all pressures and not only offers ways to solve problems, but promises a happy solution. We cannot control what goes on in our dreams. Although our inner censorship influences what we may dream, such control occurs at an unconscious level. The fairy tale, on the other hand, is the result of conscious and unconscious content having been shaped by the conscious mind, not of one particular person but of many in regard to what they view as universal human problems. Only if a fairy tale met the conscious and unconscious needs of many people, would it be told and retold with great interest.

31. It can be inferred from the passage that the author’s interest in fairy tales centres chiefly on their:
(A) Literary qualities
(B) Historical background
(C) Factual accuracy
(D) Psychological relevance
Answer: (D) Psychological relevance

32. Which of the following is common in dreams and fairy tales?
(A) Destruction of enemies
(B) Solution of universal human problems
(C) Unconscious requirement of many people
(D) Subject to inner censorship
Answer: (A) Destruction of enemies

33. According to the passage, fairy tales differ from dreams in which of the following characteristics?
(I) The communal nature of their creation
(II) Their convention of happy ending
(III) Their enduring general appeal.
(A) (I) only
(B) (II) only
(C) (I) and (II) only
(D) (II) and (III) only
Answer: (C) (I) and (II) only

34. Which of the following is not true?
(A) Fairy tales offer solutions to human problems
(B) All tales are retold with great interest
(C) Dreams and fairy tales differ in some ways
 (D) Dreams are subject to inner censorship
Answer: (B) All tales are retold with great interest

35. In the context of this passage, the relationship between dreams and fairy tales is:
(A) Cause and effect
(B) Comparison and contrast
(C) General principle and example
(D) Similar examples of a general principle
Answer: (B) Comparison and contrast

36. An appropriate title for the passage would be:
(A) Psychology of dreams
(B) Dreams and fairy tales
(C) How the Unconscious Manifests
(D) Solve your problems through dreams and stories
Answer: (A) Psychology of dreams

37. Cigarette smoking is banned in public places in India because it:
(A) Irritates non-smokers
(B) Suffocates non-smokers
(C) Creates headache to non-smokers
(D) Harms lungs of non-smokers
Answer: (D) Harms lungs of non-smokers

38. Waste management has been one of the most current issues being tackled at present. Which of the following is a good example for it?
(A) Keep parks and roads clean
(B) Use less water to clean vessels
(C) Recycle biodegradable waste
(D) Reduce use of electronic gadgets
Answer: (C) Recycle biodegradable waste

39. A few actions of youth that point to their environmental insensitivity are given below. Which does not belong to this category?
(A) Grafitti on the walls and desks
(B) Playing audio loud
(C) Going on strike
(D) Riding motorbikes without silencers
Answer: (C) Going on strike

40. Promotion of non-conventional sources of energy is advocated in day to day life now-a-days. This will reduce”
(A) Cost of petrol and diesel
(B) Consumption of crude oil
(C) Dependency on electricity and petroleum based fuels
(D) Cost of electricity
Answer: (B) Consumption of crude oil

41. ‘Narmada Bachao Andolan” was triggered due to:
(A) Disproportionate sharing of Narmada water with neighboring states
(B) Disturbances and rehabilitation issues
(C) Water pollution to the farming land
(D) Ill-treatment to farmers
Answer: (B) Disturbances and rehabilitation issues

42. Which of the following is the cause of change in seasons?
(A) The tilt of the earth’s axis
(B) The rotation of the earth
(C) Distance of the place from equator
(D) Prevailing winds blowing across land and water
Answer: (A) The tilt of the earth’s axis

43. Evaluate the following statements in terms of whether each is a Fact, Opinion, Prejudice or Advice by choosing correct alternative:
(i) Union elections in universities should not be held.
(ii) Students leaders are never able to perform well in the study.
(iii) Do study for few hours a day regularly even if exams are far away.
(iv) Unless necessary credits are earned, degree cannot be awarded.
        Opinion    Prejudice       Fact           Advice
(A)       (iii)           (i)                 (ii)               (iv)
(B)       (i)            (ii)                (iv)               (iii)
(C)       (i)            (ii)                (iii)               (iv)
(D)       (iv)          (i)                 (ii)                (iii)
Answer: (B)  (i)     (ii)    (iv)   (iii)

44. Which of the following diagrams indicates the best relation between Travellers, Train and Bus?



Answer: (C)  



45. Of the following statements there are two statements both of which cannot be true but both can be false.
Which are these two statements?
(i) All the cricketers are match fixers.
(ii) Some cricketers are involved in match fixing.
(iii) No cricketer is involved in match fixing.
(iv) Some cricketers are dedicated to cricket.

(A) (iii) and (iv)
(B) (i) and (ii)
(C) (ii) and (iii)
(D) (i) and (iv)
Answer: (D) (i) and (iv)

46. Consider the following statement followed by two assumptions (i) and (ii). Choose the correct answer.
Statement: Success is how much a person bounces up after hitting the bottom.
Assumptions:
(i) A person can totally fail.
(ii) It is possible for a person to rise again after failure.

(A) Only assumption (i) is implicit.
(B) Only assumption (ii) is implicit.
(C) Both the assumptions (i) and (ii) are implicit.
(D) None of the assumptions (i) and (ii) is implicit.
Answer: (C) Both the assumptions (i) and (ii) are implicit.

47. In the following, a statement is followed by two conclusions (i) and (ii). Decide which conclusion is valid.
Statement: Out of 200 runs made by a team in a one day cricket match, 160 runs were made by spinners.
Conclusions:
(i) 80% of the team consists of spinners.
(ii) The opening batsmen were spinners.

(A) Only conclusion (i) follows.
(B) Only conclusion (ii) follows.
(C) Either conclusion (i) or conclusion (ii) follows.
(D) Neither conclusion (i) nor conclusion (ii) follows.
Answer: (D) Neither conclusion (i) nor conclusion (ii) follows.

48. P, Q, R and S are statements such that if P is true, then Q is true and if P is false, then Q is false. The statements P and Q are:
(A) Independent
(B) Equivalent
(C) Sub-contrary
(D) Contradictory
Answer: (B) Equivalent

49. A magazine printed a survey in its monthly issue and asked reader to fill it out and send it in. Over 1000 students did so. This type of sample is called:
(A) A cluster sample
(B) A self-selected sample
(C) A stratified sample
(D) A simple random sample
Answer: (B) A self-selected sample

A survey asked people how often they exceed speed limits. The data is then categorized into the following table of counts showing the relationship between age group and response
Age
Exceed Limit if Possible
Total
Always
Not Always
Under 30
100
100
200
Over 30
40
160
200
Total
140
260
400

Read the above table and answer the Question Nos. 50 to 54:

50. Among the people with age under 30, what are the odds that they always exceed the speed limit?
(A) 1 to 2
(B) 2 to 1
(C) 1 to 1
(D) 50%
Answer: (C) 1 to 1

51. What is the % different in the positive attitude of over 30 people towards not exceeding speed limit?
(A) 60%
(B) 25%
(C) 40%
(D) 30%
Answer: (D) 30%

52. Overall, what is the “risk” of always exceeding the speed limit?
(A) 0.33
(B) 0.35
(C) 0.65
(D) 0.5
Answer: (B) 0.35

53. What is the relative risk of always exceeding the speed limit for people under 30 compared to people over 30?
(A) 2.5
(B) 0.4
(C) 0.5
(D) 30%
Answer: (A) 2.5

54. Among the people with age over 30, what is the “risk” of always exceeding the speed limit?
(A) 0.20
(B) 0.40
(C) 0.33
(D) 0.50
Answer: (A) 0.20

55. Open learning system means:
(A) Students can take up any number of programmes at a time.
(B) Student can join a programme at any time.
(C) Student can join any programme at any time
(D) Student can appear in the examination at any time.
Answer: (C) Student can join any programme at any time

56. ‘Impact Factor’ in research is linked with:
(A) Published books
(B) Research journals
(C) Research papers
(D) Research thesis
Answer: (B) Research journals

57. The birthday of late Dr. Abul Kalam Azad is celebrated as …. in India.
(A) Teachers’ Day
(B) National Higher Education Day
(C) National Education Day
(D) National Education Policy Day
Answer: (C) National Education Day

58. In the credit based grading system (CGS) the term ‘credit’ refers to the number of hours assigned for:
(A) A course per day
(B) A course per month
(C) A course per week
(D) The entire course
Answer: (C) A course per week

59. Private universities are being established in Gujarat. These come into existence on the basis of:
(A) Public demand
(B) State Legislative Act
(C) Government order
(D) UGC Directive
Answer: (B) State Legislative Act

60. NAAC accreditation of a university reveals:
(A) The level of quality in the university
(B) The merits of the university
(C) The weakness of university
(D) The advice given to the university
Answer: (A) The level of quality in the university